Hoe kan je kristalheldere ijsblokjes maken?

Hoe kan je kristalheldere ijsblokjes maken?

Je wil ijsblokjes maken maar je wil ook dat ze echt helder blijven. Meestal worden de ijsblokjes die je maakt een beetje mat van kleur. Dit komt doordat de gassen die in het water zitten belletjes vormen of omdat het ijs grote kristallen kan vormen tijdens het vriesproces. Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat je ijsblokjes kraakhelder blijven.

Hoe maak je ijsblokjes?

 1. Het maken van ijsblokjes is niet zo moeilijk maar het maken van kraakheldere ijsblokjes is toch net even wat anders. Het gebruiken van gedestilleerd water is al een stap in de goede richting. Je kunt ook gefilterd water of bronwater gebruiken.
 2. Wanneer je gebruik maakt van gekookt water, kook het dan 2 keer. Je verwijdert door het koken de luchtbelletjes uit het water en de watermoleculen zullen beter aan elkaar vriezen. Je moet na de eerste keer koken het water volledig laten afkoelen voordat je het de tweede keer gaat koken. Houd ook het water afgedekt zodat er niets in kan vallen.
 3. Wanneer het water voor de tweede keer goed is afgekoeld giet je het in een ijsblokjesvorm en dek je het af met plasticfolie.
 4. Zet de ijsblokjeshouder gevuld en afgedekt in de vriezer en wacht een paar uur.
 5. Je hebt nu kraakheldere ijsblokjes!

Er is nog een andere methode om heldere ijsblokjes te maken.

 1. Maak gebruik van een kleine koelbox die je normaal gebruikt als je eens een dagje weg gaat. Zorg dat je wel een formaat gebruikt wat je in je vriezer kwijt kunt.
 2. Zet je ijsblokjes vormen in de koelbox. Gebruik bij voorkeur houders voor grote ijsklontjes of rechthoekige plastic bakjes. Siliconen kan ook.
 3. Vul de bakjes met waker. Het maakt niet uit of het gedestilleerd water is of gewoon kraanwater.
 4. Vul de bodem van je koelbox met water. Giet het water dus om de houders en bakjes heen. Dit is om de ijsklontjes af te sluiten en zodat de zijkanten en de bodem door de koude lucht niet kunnen bevriezen.
 5. Zet de koelbox zonder deksel in de vriezer. Zorg er wel voor dat je vriezer niet te koud staat. Een temperatuur tussen de -4 en de -8 graden is voldoende. Je laat nu de koelbox 24 uur staan.
 6. Haal de koelbox uit de vriezer en haal het blok ijs waar de ijsblokjeshouder inzit eruit. Je ziet nu dat het ijs een troebel laagje heeft aan de bovenkant. De rest van de blokjes is doorzichtig.
 7. Breek nu het ijs wat rondom je bakje zit weg en je kunt de ijsklontjes eruit halen.
 8. Laat de blokjes even liggen. Het troebele laagje zal smelten en je houdt grote en mooie heldere ijsklontjes over. 

Hoe kan je ijsblokjes maken zonder vorm?

Je moet heel snel ijsblokjes hebben maar je komt erachter dat je geen vorm in huis hebt. Je denkt nu dat je geen blokjes kunt maken maar dat is niet helemaal waar! Misschien heb je wel van die leuke siliconen bakvormen in huis waar je normaal cup cakes of popcakes in maakt?

Vul deze met water en zet ze in de vriezer. Je hebt dan een paar uur later ijsblokjes die dan misschien wel wat groter zijn dan dat je gewend bent maar je hebt ze wel! Soms heb je zelf niet door wat je allemaal in huis hebt om toch het resultaat te krijgen wat je graag wilt. Kijk dus goed om je heen. Zo kom je vast en zeker achter nog meer andere dingen waarmee je ijsblokjes zou kunnen maken en jij geholpen bent.

   Luxxe.nl
   Logo
   Enable registration in settings - general
   Shopping cart